Δραγασάκης και πρέσβεις Ιταλίας και Αυστρίας για την περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια

Η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην περιοχή των Βαλκανίων, ελληνικών εταιρείων σε συνεργασίες με ιταλικές ή αυστριακές επιχειρήσεις, αποτέλεσε ένα από τα θέματα των συζητήσεων που είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, Eφίσιο Λουίτζι Μαράς και στη συνέχεια με την πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα, Άντρεα Ίκιτς Μπομ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξημένη επενδυτική παρουσία της Ιταλίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς και για το γεγονός ότι το διμερές εμπόριο αναπτύσσεται σε σχετικά ισορροπημένη βάση. Τόσο ο κ. Δραγασάκης, όσο και ο Ιταλός πρέσβης επιβεβαίωσαν τις ισχυρές σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία της συμβολής της Ελλάδας και της Ιταλίας στην πορεία ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων και συμφώνησαν στην ανάγκη διαρκούς συντονισμού σε αυτό το επίπεδο. Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε στρατηγικούς τομείς στην ευρύτερη περιοχή, όπως στις μεταφορές και την ενέργεια, επιλογή η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ελληνικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Ο Ιταλός πρέσβης, από την πλευρά του, έκανε ειδική αναφορά στις κοινές πολιτιστικές δράσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν σημαντικά αμοιβαία οικονομικά οφέλη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον αυστριακό πρέσβη τέθηκαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, οι δυνατότητες περαιτέρω ενδυνάμωσής τους και η τόνωση των αυστριακών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η οποία, όπως επισήμανε, συνιστά «πυξίδα» για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μετά τα μνημόνια. Έθεσε ως προτεραιότητες τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση της παραγωγικής επενδυτικής δραστηριότητας, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, την αντιστροφή της φυγής επιστημόνων, την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο υπουργός Οικονομίας και η πρέσβης της Αυστρίας συζήτησαν, ακόμη, για την αναζήτηση κοινών πεδίων ενδιαφέροντος, με στόχο τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η πρέσβης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της επερχόμενης αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί